Karakteristikë e kësaj sëmundje janë kockat e holla dhe të dobëta, të prirura për tu thyer, veçanërisht në pjesën e kukut dhe legenit.
Për t’i ruajtur kockat tuaj të shëndetshme, duhet të ushqeheni në mënyrën e duhur, kjo do të thotë se duhet të merrni me anë të ushqimit më tepër kalcium dhe vitaminë D.
10 ushqime të pasura me kalcium
• Erëza (selinë, kopër, trumzë, rozmarinë, majdanoz, rigon, nenexhik, borzilok).
• Djath mocarela, djath dhie/kaçkavall, gjizë.
• Susam – fara, gjalp (100gr=989mg Ca)
• Tofu (100 gr = 372 gr Ca)
• Bajame ( 100 gr = 266 mg Ca)
• Fara lino (100 gr = 255 mg Ca)
• Jogurt, qumësht dhe prodhime të qumështit (100gr = 415 mg Ca)
• Perime me gjethe jeshile ( 100 gr = 190 mg Ca)
• Arra braziliane ( 100 gr = 160 mg Ca)
• Peshk harengë (100 gr = 714 mg Ca)
10 ushqime të pasura me vitaminë D
• Vaj peshku
• Peshk Harengë
• Peshk Skumbria
• Peshk Mustak
• Salmon
• Kërpudha Chi – Takev
• Peshk Ton
• Vezë
• Fruta deti, troftë, sojë
• Diell / marrja e rrezeve të diellit
Karakteristikë e kësaj sëmundje janë kockat e holla dhe të dobëta, të prirura për tu thyer, veçanërisht në pjesën e kukut dhe legenit.
Për t’i ruajtur kockat tuaj të shëndetshme, duhet të ushqeheni në mënyrën e duhur, kjo do të thotë se duhet të merrni me anë të ushqimit më tepër kalcium dhe vitaminë D.
10 ushqime të pasura me kalcium
• Erëza (selinë, kopër, trumzë, rozmarinë, majdanoz, rigon, nenexhik, borzilok).
• Djath mocarela, djath dhie/kaçkavall, gjizë.
• Susam – fara, gjalp (100gr=989mg Ca)
• Tofu (100 gr = 372 gr Ca)
• Bajame ( 100 gr = 266 mg Ca)
• Fara lino (100 gr = 255 mg Ca)
• Jogurt, qumësht dhe prodhime të qumështit (100gr = 415 mg Ca)
• Perime me gjethe jeshile ( 100 gr = 190 mg Ca)
• Arra braziliane ( 100 gr = 160 mg Ca)
• Peshk harengë (100 gr = 714 mg Ca)
10 ushqime të pasura me vitaminë D
• Vaj peshku
• Peshk Harengë
• Peshk Skumbria
• Peshk Mustak
• Salmon
• Kërpudha Chi – Takev
• Peshk Ton
• Vezë
• Fruta deti, troftë, sojë
• Diell / marrja e rrezeve të diellit