Сокот од калинка – моќен антиоксиданс

Калинката е симбол на здравјето, плодноста и вечниот живот. Сокот од калинка има силна антиоксидативна моќ, посилна дури и од таа на црвеното вино и на зелениот чај. Според истражувањата, сокот од калинка е трипати посилен од истото количество зелен чај или црно вино, боровинка или брусница. Заштитното дејство им се препишува на фитохемикалиите – полифеноли, танин и антоцијан. Само со една чашка сок можете да го намалите ризикот од кардиоваскуларни болести.

Калинката е симбол на здравјето, плодноста и вечниот живот. Сокот од калинка има силна антиоксидативна моќ, посилна дури и од таа на црвеното вино и на зелениот чај. Според истражувањата, сокот од калинка е трипати посилен од истото количество зелен чај или црно вино, боровинка или брусница. Заштитното дејство им се препишува на фитохемикалиите – полифеноли, танин и антоцијан. Само со една чашка сок можете да го намалите ризикот од кардиоваскуларни болести.

Латинскиот превод на зборот калинка значи јаболко полно со семки. Во народната медицина овој производ се користел против цревни паразити. Просечната енергетска вредност на 100 грама калинка е 74 килокалории. Богат извор е на калиум. А содржи и магнезиум, фосфор, калциум, железо, бакар. Од витамини содржи каротеноиди, витамини од групата Б и Ц-витамин.

Сокот од калинка спречува оксидација на ЛДЛ-холестеролот, односно превенира од артеросклерозата. Научните набљудувале како ЛДЛ–холестеролот се однесува во присуство на сокот од калинка и заклучиле дека помалку од 40% од молекулите на ЛДЛ-холестеролот оксидирале. Овој сок има и хемотерапевтско дејство врз клетките на карциномот на простата. Калинката поседува силни антиоксидативни и противвоспалителни дејства. Екстратот од калинка има способност да го забави растот и да ги уништи клетките на карциномот на простата.

Обично некои луѓе сакаат да ги џвакаат целите зрна од плодот, па потоа да ги проголтаат и семката и месото на плодот. Оваа навика е многу корисна бидејќи семките имаат многу корисни материи меѓу кои и несварливи влакна. Секогаш при купување обрнете внимание плодовите да бидат тешки, тркалезни и со големина на портокал бидејќи поголемите плодови имаат повеќе сок. Калинката може да ја чувате дури и еден месец на ладно и суво место или пак два месеци во ладилник. Свежиот сок консумирајте го веднаш! 

Сподели:

  • Добивај известувања за новости!