Karrota dhe vetitë e saj ushqyese

Karrota është një bimë e cila ka shumë veti ushqyese për të gjithë personat pavarësisht nga mosha.  Përveç të qenurit një ushqim i pasur, ajo është një nga burimet më të vlevshme terapeutike për trajtimin e shumë sëmundjeve. Karrota është një bimë e cila përmban minerale dhe vitamina të të gjitha llojeve, rekomandohet për të gjitha sëmundjet pa shfaqur asnjë kundërindikim.

Karrota është një bimë e cila ka shumë veti ushqyese për të gjithë personat pavarësisht nga mosha.  Përveç të qenurit një ushqim i pasur, ajo është një nga burimet më të vlevshme terapeutike për trajtimin e shumë sëmundjeve. Karrota është një bimë e cila përmban minerale dhe vitamina të të gjitha llojeve, rekomandohet për të gjitha sëmundjet pa shfaqur asnjë kundërindikim.

Karrota hahet e papërpunuar, ka një shije të shkëlqyer dhe ndihmon në forcimin e dhëmbëve dhe të mishrave të dhëmbëve. Gjithashtu është e shëndetshme edhe  nëse e gatuani, por për qëllime mjekësore është më mirë që ta konsumoni të gjallë.

Për shkak të substancave aromatike që posedon karrota, është shumë e mirë për të stimuluar oreksin. Gjithashtu, rekomandohet për personat të cilët vuajnë nga  depresioni apo për personat të cilët janë anemik.  Është shumë e dobishme për eleminimin e dhimbjeve të  barkut dhe të gazrave të cilat i prodhon organizmi dhe konsumimi i saj rekomandohet pas ngrënie.  Rekomasndohet për persoant të cilët vuajnë nga kapsllëku dhe kanë dhimbje barku për shkak të intoksikimit. Në raste të tilla rekomandohet ngrënia e gjashtë karrotave përgjatë gjithë ditës.

Kjo bimë e mrekullueshme është diuretike dhe emenagoga , që do të thotë se nxit procesin e urinimit dhe të menstruacioneve të grave, gjithashtu ndihmon në shpërbërjen e gurëve në veshka. Është e pasur me fosfor, ju bën të ndiheni të fortë, rindërton nervat dhe ndihmon për të pasur një mendje të shëndoshë.  Karrota, ka veti natyrale për përmirësimin e shikimit, është antioksidant dhe një mbrojtës i shkëlqyer për lëkurën, gjithashtu ndihmon në sekretimn e qumështit të gjirit.

Lëngu i karrotës ka cilësi dhe vlera të rëndësishme:

  • Ndihmon në tretjen e ushqimit
  • Normalizon gjakun
  • Ndihmon për të ruajtur një peshë normale të trupit
  • Është antiseptik
  • Forcon flokët dhe shikimin
  • Zvogëlon aciditetin
  • Rekomandohet për personat të cilët vuajnë nga reumatizma
  • Rekomandohet për personat që vuajnë nga anemia
  • Rekomandohet në rastet e impotencës dhe sterilitetit (për të dhënë efektin e duhur duhet të konsumohet për një kohë të gjatë)

Lëngu i karrotës i përzier me mjalt dhe lëng limoni ndihmon për:

  • Sëmundjet e frymëmarrjes
  • Shtrëngimet në gjoks
  • Astmën
  • Ftohjen (rrufë bronkiale)

Këto janë vetëm disa nga vetitë që ka kjo bimë, për këtë arsye gjithmonë duhet të jetë e pranishme në tavolinën tuaj,pavarësisht nëse e gatuani apo e shërbeni atë të papërpunuar (të gjallë). 

Shpërndaj