Храна која го намалува ризикот од канцер

Бројни истражувања ја откриваат врската помеѓу исхраната и канцерот. Храната може да има позитивно или негативно дејство. Храната која истовремено содржи канцерогени и антиканцерогени состојки може да биде многу ризична во зависност од тоа како се подготвува или како се чува. Од друга страна, со правилен начин на приготвување, канцерогеното влијание на некоја храна може да биде без ризични хемикалии. Токсичните хемикалии кои предизвикуваат уништување на клетките, а со тоа и појава на канцер се познати како оксиданси. Некои хранливи материи, листови, цветови, плодови и семиња на некои растенија кои се додаваат во храната содржат корисни антиоксиданси, кои ги штитат клетките од оксидансите. Тие се познати како антиоксиданси. Предупредување! Доколку обрнете внимание на исхраната и доколку не пушите, можете да ја спречите појавата на канцер. Храната се смета за една од главните причини за многу видови канцер, како што е канцер на желудник, дебело црево и ректум, црн дроб, панкреас и на простата.

Бројни истражувања ја откриваат врската помеѓу исхраната и канцерот. Храната може да има позитивно или негативно дејство. Храната која истовремено содржи канцерогени и антиканцерогени состојки може да биде многу ризична во зависност од тоа како се подготвува или како се чува. Од друга страна, со правилен начин на приготвување, канцерогеното влијание на некоја храна може да биде без ризични хемикалии. Токсичните хемикалии кои предизвикуваат уништување на клетките, а со тоа и појава на канцер се познати како оксиданси. Некои хранливи материи, листови, цветови, плодови и семиња на некои растенија кои се додаваат во храната содржат корисни антиоксиданси, кои ги штитат клетките од оксидансите. Тие се познати како антиоксиданси. Предупредување! Доколку обрнете внимание на исхраната и доколку не пушите, можете да ја спречите појавата на канцер. Храната се смета за една од главните причини за многу видови канцер, како што е канцер на желудник, дебело црево и ректум, црн дроб, панкреас и на простата.

Зеленчук:

• Кромид, лук;
• Зелка (бела, црвена, црна), карфиол, праз, репка;
• Морков, домати;
• Спанаќ, марула, зелчеста марула, листови од лоза, магдонос, марула, поточарка, нане, рукола, блитва, цвекло;
• Краставица, зелена пиперка, зелен грав, грашок, грав, печурка, модар патлиџан, артичока, тиквичка (летна, зимска), бамја.
Мешунки
• Леќа, наут, боранија, обичен грав, грашок, соја.
Овошје:
• Портокал, цитрон, лимон;
• Диња, лубеница;
• Шипки, капинки, дренки;
• Грозје, смокви, калинка, црница;
• Јаболка, круши, дуњи, сливи;
• Банани, урми, мушмула;
• Цреши, вишни, јагоди.

Сушено овошје

• Печен наут, костени, бадеми, лешници, фстаци, ореви.

Житарки

• Пченичен леб, интегрален леб, ’ржан леб, овесен леб, булгур, грубо мелена пченица.
Продукти од животинско потекло

• Јајца, обезмастено млеко или млеко со ниска масленост, јогурт, сирење, крем-сирење, пробиотско млеко, јогурт и кефир.

Храна која го зголемува ризикот од канцер:

• Многу мрсно или димено овчо месо, месо од старо говедо, јарец или кокошка;
• Храна пржена на масло;
• Хамбургери;
• Солена храна;
• Ќофтиња од немешано и мрсно месо;
• Чадена храна;
• Храна со додадок на нитрити и нитрати, како што се колбасите, виршлите, саламата ;
• Месо директно готвено на оган;
• Путер, маст;
• Храна без зеленчук или овошје.

Сподели:

  • Добивај известувања за новости!