Hulumtime të shumta e zbulojnë lidhjen mes të ushqyerit dhe kancerit. Pikërisht ushqimi konsiderohet si shkak kryesor i shumë llojeve të kancerit,si kanceri i stomakut, i zorrës së trashë dhe rektumit, kanceri i mëlçisë, pankreasit dhe prostatës.
Ushqimi mund të ketë veprim pozitiv ose negativ. Ushqimi i cili njëkohësisht përmban përbërje kancerogjene dhe antikancerogjene mund të jetë shumë i rrezikshëm varësisht nga ajo se si përgatitet ose si ruhet. Nga ana tjetër, me mënyrën e drejt të përgatitjes, ndikimi kancerogjen i ndonjë ushqimi mund të jetë pa substanca kimike të rrezikshme. Substancat kimike toksike të cilat shkaktojnë shkatërrimin e qelizave, ndërsa me këtë edhe paraqitjen e kancerit janë të njohur si oxidantë. Disa materie ushqyese, fletat, lulet, frytet dhe farat e disa bimëve, të cilat i shtohen ushqimit përmbajnë anti-oxidantë, të cilat i mbrojnë qelizat nga oxidantët. Ato janë t njohur si antioxidantë.
Paralajmërim! Nëse i kushtoni vëmendje ushqimit dhe nëse nuk pini duhan, mund ta pengoni paraqitjen e kancerit. Ushqimi llogaritet për një nga shkaktarët për shumë lloje të kancerit, siç është kanceri i lukthit, i zorrës së trashë dhe rektumit, mëlçisë, pankreasit dhe prostatës.
Nutrients Reducing Cancer Risk
Ushqimi që e zvogëlon rrezikun nga kanceri
Perimet:
•Qepa, hudhra;
•Lakra (e bardhë, e kuqe, e zezë), kokëlakra, preshi, rrepa;
•Karotë, domate;
•Spinaqi, marula, marula lakër, fletët e rrushit, majdanozi, nane, arugula, panxhari, darkajkë;
•Kastravecët, speci i gjelbër, grosha e gjelbër, bizelja, kërpudha, domat¬ja e zezë, artiçoku, trangujt (verore, dimërore), bamja.
Frutat:
•Portokalli, citroni, limoni;
•Pjepri, bostani;
•Kaçat, manaferra, thana;
•Rrushi, fikët, shega, manat;
•Molla, dardha, ftoji, kumbulla;
•Bananet, hurmat, mushmolla;
•Qershitë, vishnjat, dredhëzat.
Frutat e thata
•Nauti i pjekur, gështenjat, bajamet, lajthitë, fëstëkët, arrat.
Bishtaja
•Qiqër, naut, bishtaja, grisha, bizelja, soja.
Prodhime e prejardhje shtazore
•Vezë, qumësht i skremuar ose qumësht me nivel të ulët yndyre, jogurt, djathë, krem-djathë, qumësht probiotik, jogurt dhe kefir
Drithërat
•Bukë e pjekur, bukë integrale, bukë thekuri, bukë tërshërë, bullgur, grurë i ashpër i bluar.
Ushqimi që e rritë rrezikun nga kanceri
•Mish shumë i yndyrshëm ose i tymosur i dhenve, mish nga gjedh i vjetër, cjapi ose pule;
•Ushqim i fërguar në vaj;
•Hamburgerë;
•Ushqim i kripë;
•Qofte nga mishi i papërzier dhe i yndyrshëm;
•Ushqim i tymosur;
•Ushqim me shtojca të nitriteve dhe nitrateve, siç janë kremviçet, suxhuku, sallami etj.;
•Mish drejtpërdrejt i përgatitur në zjarr;
•Gjalpi, yndyra;
•Ushqim pa perime ose fruta
Këshilla të dobishme për mbrojtjen nga kanceri
• Ruani peshën tuaj ideale trupore. Shmanguni dietave të larta energjetike. Nëse keni peshë të shtuar trupore, kontrolloni me aplikimin e regjimit adekuat të ushqyerit dhe me rritjen e aktivitetit fizik. Konsultohuni me mjekun tuaj dhe me nutricionistin.
• Mbani dietë të matur dhe të balancuar.Përpiquni që të konsumoni produkte nga çdo grup i ushqimit (mish, vezë dhe bishtaja, qumësht dhe prodhime qumështi, perime dhe pemë) në shujtat tuaja.
• Ndryshoni zgjedhjen tuaj të ushqyerit.
• Zvogëloni përmbajtjen ditore të yndyrave në ushqimin tuaj. Përgatitni ushqimin me vaj bimësh dhe konsumoni pak vaj. Zvogëloni intervalin mes ushqimit të konsumuar që përfshinë nivel të lartë të yndyrës, siç janë kremi, djathi-krem, majoneza, ushqimi i fërguar etj. Mos konsumoni margarinë, çipsa dhe të pjekura.
• Përpiquni një të tretën e vajit që e përdorni të jetë vaj ulliri, një e treta të jetë vaj bimësh (vaj luledielli, vaj soje ose vaj sinapi) dhe një të tretën tëlyen.
• Kur gatuani, shtoni vaj në ushqim para se ta ngrohni. Mos praktikoni fërgimin e vajit ose gatimin drejtpërdrejt në zjarr ose në mangall. Ushqimi i përgatitur në këto mënyra mund t’i humbë elementet ushqyese dhe vitaminat dhe të formojë elemente kancerogjene. Përveç kësaj, përgatitni ushqim me zierje, pjekje ose me avull.
• Omega 3 – thartirat yndyrore mbrojnë nga sëmundjet kardiovaskulare dhe nga kanceri. Pasiqë peshku përmban omega 3-thartira yndyrore, konsumoni 2-3 herë në javë, e përgatitur në avull ose e pjekur. Përpiquni të konsumoni ushqim i cili përmban omega 3 – thartira yndyrore, siç janë fara e sojës ose sinapit, soja dhe farat siç janë fara e lenit, arrat, lajthia.
• Mbani mend se qumështi me yndyrë, jogurti, djathi dhe mishi përmbajnë nivel të lartë të thartirave yndyrore të ngopura. Marrja e yndyrave në sasi të mëdha e rritin rrezikun nga disa lloje të kancerit (karcinomi i mushlërive rektumi, gjinjve dhe prostatës). Që të zvogëlohet marrja e thartirave yndyrore të ngopura, zgjidhni qumësht të skremuar, jogurt, mish me yndyrë të ulët dhe mish pule.
• Dy herë në javë konsumoni mish të kuq me yndyrë të ulët. Mos konsumoni lëkurë nga mishi i pulës ose gjeldetit. Kufizoni konsumimin e prodhimeve të thata të yndyrshme të mbrojtura me aditiv, siç janë sallami, suxhuk, etj.
• Mos përgatitni mish ose peshk duke i mbajtur afër zjarrit, mangallit ose tymit. Përgatitja e mishit në këtë mënyrë shkakton humbjen e albuminave dhe vitaminave, ndërsa gjithashtu sjell deri te formimi i disa substancave kancerogjene. Në vend të kësaj, përgatitni mish në skarë, zieni ose piqeni.
• Përpiquni të konsumoni qumësht dhe prodhime qumështi të pasur me kalcium, fosfor dhe me vitaminë B, të cilat janë mbrojtje, veçanërisht nga karcinomi i zorrës së trashë. Rekomandohet konsumimi i 2-3 gotave qumësht të skremuar dhe jogurt çdo ditë.
• Kefiri, qumështi probiotik dhe jogurti përmbajnë baktere të dobishme. Pini nga një gotë përbërje antikancerogjene në ditë; ato e pengojnë shtresimin e mikroorganizmave patogjene dhe e forcojnë organizmin.
• Konsumoni gjashtë ose më shumë lloje të drithërave çdo ditë. Zgjedhja e parë është kokrra drithi të parafinuara (grurë, elb, miell integral, bullgur, misër, përshanë) dhe bukë, makarona dhe ushqim të ngjashëm të bëra nga mielli i këtyre drithërave dhe bishtajave. Këto drithëra janë të pasura me vitamina, minerale dhe me fije dietale. Kokrrat e drithërave jointegruese dhe të rafinuara i humbin vitaminat, mineralet, albuminat dhe fijet e tyre sepse vlera e tyre ushqyese është zvogëluar. Zgjidhni bukë gruri integrues, kokrra drithi dhe bishtaja, vlera ushqyese e të cilave është më e lartë në vend të miellit të bardhë të rafinuar, bukës së bardhë dhe orizit.
• Bishtajat përmbajnë albumina bimore, por kualiteti i tyre është më i dobët nga ai që gjendet te mishi dhe te vezët. Që të rritet kualiteti i albuminave të tyre, konsumoni për shembull nauti me kokrra drithi.
• Përgatitni bishtajat, makaronat dhe perimet në ujin ku zihen që të minimizohet humbja e elementeve tëtyre ushqyese dhe vitaminat e tretura në ujë.
MBANI MEND!
Përdorni shumë mëlmesa.
Kur përgatisni ushqim, përdorni shpesh perime me erë, aromatik dhe antikancerogjene, mëlmesa, siç janë qepa, hudhra, nane, majdanozi, rozmarini, xhenxhefil, borzilok, kumini, ananasi etj. Disa substanca që gjenden edhe në hudhrën, qepën, preshin etj., e forcojnë sistemin imun, e rritin mënjanimin e materieve kancerogjene, shkaktojnë që enzimat ta zmbrapsin proliferacionin e qelizave tumore, e zvogëlojnë nivelin e holesterolit në serum dhe e lehtësojnë rregullimin e presionit të gjakut. Përveç kësaj, në mënyrë shkencore është dëshmuar se hudhra e vret bakterin heliobakter pilori, që e shkakton të thatin në lukth dhe e mbron nga shumë lloje të kancerit, kryesisht duke përfshirë edhe karcinomin e lukthit. Rekomandohet konsumimi i 2-3 kokave të hudhrës çdo ditë.
• Soja është burim i rëndësishëm i fitoestrogjeneve. Soja përmban përbërës antikancerogjen. Fitoestrogjenët luajnë rol të rëndësishëm, veçanërisht në kontrollin dhe në parandalimin e kancerit të shkaktuar nga çrregullimi i hormoneve. Gjithashtu soja mbron nga karcinomi i gjirit dhe nga karcinomin i testiteve dhe prostatës. Shkalla e këtyre tipave të kancerit është e ulët në vendet ku njerëzit konsumojnë sasi të mëdha të sojës. Konsumimi i sojës në ushqimin tuaj disa herë në javë e zvogëlon rrezikun nga paraqitja e këtyre llojeve të kancerit.
• Rritni sasinë ditore të perimeve dhe pemëve. Konsumimi i pemëve dhe perimeve është shumë i rëndësishëm për mbrojtjen nga kanceri. Rreziku nga kanceri është dy herë më i madh te ata që konsumojnë sasi të vogla të pemëve dhe perimeve në krahasim me ata që rregullisht i konsumojnë. Veçanërisht pemët ofrojnë mbrojtje nga karcinomi i mushkërive, përcjellja e ushqimit, zbrazëtirës së gojës, pankreasi, lukthi, zorra e trashë, rektumi, fshikëza dhe larinksi. Konsumoni shujta me 2-4 lloje të perimeve, sallatave dhe ushqime me perime dhe 3-4 lloje të pemëve çdo ditë.
• Mbani llogari që t’i përfshini të gjitha llojet e perimeve (të verdha, të kuqe, të portokallta dhe të gjelbra) dhe pemë në ushqimin tuaj. Konsumoni shpesh perime dhe pemë si lulelakra, lakra, sherpa, artiçoku, preshi, qepa, hudhra, brokulla, spinaq, marul, karrotë, domate, pemë citoni etj., veçanërisht ato që përmbajnë vitamina antikancerogjene dhe fitokimikalje.
• Konsumoni pemë dhe perime stinore.
• Me qëllim që ta rritni konsumimin e fijeve ushqyese, kujdesuni gjatë të ushqyerit tuaj të përditshëm të përfshini ushqim që i njëjti përmban, siç janë bishtaja, kokrra drithi jo të rafinuara, bukë integrale, perime dhe pemë. Mos i qëroni perimet dhe pemët të cilat mund të hahen me lëkurë. Ushqimi i pasuruar me fije mbron nga karcinomi i zorrës së trashë dhe të rektumit dhe e pengon kapsllëkun dhe ngritjen e yndyrave në gjak. Përveç kësaj, pasiqë indeksi glikemik i ushqimit i pasur me fije është më i ulët, kjo ngadalë e ngrenë sheqerin në gjak dhe në këtë mënyrë paraqet ushqim i cili e zvogëlon rrezikun nga diabeti.
• Zvogëloni konsumimin e sheqerit në ditë. Konsumimi i tepërt i sheqerit dhe ëmbëlsirave e rritin rrezikun nga disa lloje të kancerit. Për desert zgjidhni puding në bazë të pemëve ose qumështi; pema e freskët ose e thatë ofron zëvendësim të shëndoshë për pudingun. Konsumoni më rrallë dhe më pak ëmbëlsira, desert me ëmbëlsira të fërguara dhe desert me sherbet. Me këtë do ta zvogëloni marrjen e sheqerit, yndyrave dhe kalorive.
• Konsumimi i ushqimit të kripur e rrit rrezikun nga karcinomi i lukthit. Shmanguni konsumimit të shpeshtë të ushqimit shumë të kripur dhe pikant, kastravecët e thartë etj. Mos përgatitni ushqim me shumë kripë dhe mos përdorni kripë në tryezë. Sasia r kripës gjatë përgatitjes mund të zëvendësohet me mëlmesa aromatike, siç janë temjani, mentoli, biberi i kuq, qepa, hudhra dhe majdanozi. Në vend ta ruani ushqimin e kripur, më mirë ta ruani të ngrirë.
• Kërpudha dhe toksiket mund të krijohen në kokrrat e drithërave, miellin, bishtajat dhe arrat, lajthitë, fëstëkët dhe në frytë të ngjashme me fara dhe mëlmesa të cilat ruhen në vende të lagështa. Aflotoksinët, të cilët janë një nga k[to toksikë, janë faktor i rrezikshëm, veçanërisht për kancerin e mëlçisë. Ushqim ruajeni në vend të thatë dhe të ftohtë. Shmanguni konsumimit të djathit të kaltër.
• Konsumoni 1,5-2 litra ujë dhe lëngje çdo ditë, lëng pemësh, çaj nga bimët (bli, sherbelë, çaj i gjelbër, kaça etj.) kompot, dhallë etj.
• Shmanguni konsumimit të pijeve alkoolike. Nëse pini, mos konsumoni pije alkoolike më shumë se 1-2 herë në javë. Hulumtimet kanë treguar se pijet alkoolike e rritin rrezikun nga disa lloje të kancerit.
• Mos pini duhan. Pirja e duhanit e rritë shkallë e paraqitjes së shumë loje të kancerit, duke përfshirë karcinomin e mushkërive dhe te traket.
• Bëni aktivitet të rregullt fizik së paku 30 minuta në ditë. Bëni ushtrime të rregullta në ambient ë hapur, siç është të ecurit, noti dhe vozitja e biçikletës së paku 3-4 herë në javë. Shëtitni jashtë, në mjedis me shumë oksigjen.
• Përdorni ujin për pije nga burime të pastra të ujit.
• Akoma nuk ekzistojnë dëshmi të mjaftueshme për veprimin mbrojtës nga përdorimi i shtesave vitaminoze kundër kancerit. Përpiqunit’i plotësoni nevojat tuaja nga vitaminat dhe nga mineralet përmes ushqimit natyror. Mbani mend se veprimi mbrojtës i vitaminave dhe të mineraleve kundër sëmundjeve paraqitet bashkë me molekulat antioxidante, fitokemikalet, fijet bimore dhe elementet ushqyese, të cilat gjenden në ushqim tjetër..
• Kufizoni konsumimin e ushqimit konvencional që përmbajnë aditivë, si dhe sallam, kremviçe dhe suxhuk, që kanë aditivë si nitriti dhe nitrati.
• Kufizoni përdorimin e ëmbëltuesve artificial. Në vend të kësaj, rregulloni sasinë e sheqerit.