Kjo ueb-faqe përdor biskota (cookies)

Ne i përdorim biskotat e nevojshme që janë të vendosura në aparatin tuaj për ta mundësuar funksionimin e drejtë të ueb- faqes. Përveç biskotave të nevojshme, nëse pajtoheni ne mund të vendosim edhe biskota për analitikë, funksionalitet dhe biskota për reklamim.

Biskotat që i përdor Spitali Klinik "Acibadem Sistina" nuk ruajnë informacione (të dhëna personale), që mundësojnë identifikimin e përdoruesit si person fizik.... 

Gjithmonë aktive

Ato janë të nevojshme për funksionim të drejtë të faqes dhe nuk mund të s’kyçen në sistemet tona. Zakonisht, ato vendosen vetëm si përgjigje të veprimeve të kryera nga ana juaj, që paraqet kërkesë për shërbime, siç janë vendosja e preferencave për privatësi ose plotësimin e formularëve në formën e kontaktit. Mund ta rregulloni shfletuesin që t’i bllokojë ose të japë paralajmërime për këto biskota, por me bllokimin e këtyre biskotave do të ndalohet puna e ueb-faqes. 

Këto biskota nuk ruajnë të dhënat personale.

Nuk ka biskota për t'i treguar.

Biskota që ndihmojnë të kryhen funksione si shpërndarja e përmbajtjes së ueb-faqes në mediumet sociale, mbledhja e informacioneve kthyese dhe karakteristikave të tjera nga anët e treta.

Nuk ka biskota për t'i treguar.

Biskota që përdoren për të kuptuar se si vizitorëve komunikojnë me ueb-faqen. Këto biskota ndihmojnë që të sigurohen informacionet për numrin e vizitorëve, burimin e qarkullimit etj.

Nuk ka biskota për t'i treguar.

Kukit e performancës përdoren për të kuptuar dhe analizuar indekset kryesore të performancës së faqes në internet, gjë që ndihmon në ofrimin e një eksperience më të mirë të përdoruesit për vizitorët.

Nuk ka biskota për t'i treguar.

Biskota që u mundësojnë vizitorëve reklama relevante (pr.sh Facebook). Këto kompani mund t’i përdorin dhe për të ndërtuar profilin e interesave tuaja dhe t’ju tregojnë reklama relevante nga faqet e tjera. Ato nuk i ruajnë drejtpërdrejt të dhënat personale, por bazohen në identifikim unik të shfletuesin tuaj dhe aparatin e internetit. Nëse nuk i lejoni këto biskota, do të përjetoni reklama më pak të synuara.

Nuk ka biskota për t'i treguar.

Ushqimi dhe osteoporoza

Lidhja e shëndetit me ushqimin është vërtetuar prej kohësh, kështu që kur ti mbledhim  efektet e osteoporozës, të cilat në rastin më të keq  kanë të bëjnë me thyerjen e kockave,  gjë e  cila më pas mund të shkaktojë  një shkallë të lartë të invaliditetit, reduktimit të aftësisë produktive, madje edhe me pasojat fatale për jetën, është mëse e qartë se sa vëmendje duhet ti kushtohet parandalimit të kësaj sëmundje.

Lidhja e shëndetit me ushqimin është vërtetuar prej kohësh, kështu që kur ti mbledhim  efektet e osteoporozës, të cilat në rastin më të keq  kanë të bëjnë me thyerjen e kockave,  gjë e  cila më pas mund të shkaktojë  një shkallë të lartë të invaliditetit, reduktimit të aftësisë produktive, madje edhe me pasojat fatale për jetën, është mëse e qartë se sa vëmendje duhet ti kushtohet parandalimit të kësaj sëmundje.

Osteoporoza është një sëmundje e kockave e cila redukton dendësinë  dhe cilësinë e indit kockor. Ekzistojnë më shumë faktorë rreziku të cilët ndikojnë në  shfaqjen e osteopenisë dhe osteoporozës, por tek disa nga këta faktorë,  sado që të mundohemi nuk mund të ndikojmë. Këto procese kanë të bëjnë me plakjen, gjininë dhe me përdorimin e ilaçeve kortikosteroide të cilat I përdorni për shkak të trajtimit të sëmundjeve të tjera. Besohet se edhe heqja dorë nga nikotina është një faktor rreziku I cili nik është e lehtë të vendoset në grupin e ndryshimeve të lehta! Prandaj dietologët theksojnë se është e domosdoshme që ti kushtohet vëmendje ushqimit të duhur pasi ushqimi është faktor i rëndësishëm rreziku i kësaj sëmundje.  Pavarësisht se për çfarë lloj osteoporoze bëhet fjalë (primare apo sekondare) Dr. Aleksandra Haxhi Dimova, dietologe në spitalin klinik “Acibadem Sistina” thekson se stili i shëndetshëm i jetesës, duke përfshirë ushqimin e duhur për kockat, me ruajtjen e peshës optimale të trupit dhe praktikimin e aktivitetit fizik, janë hapat e pare dhe më domethënës  në luftën kundër osteoporozës. Bëni kujdes, pasi që në moshë të re, diku rreth moshes 30 vjeçare, arrihet dendësia më e madhe e kockës, dhe më pas, gradualisht me kalimin e viteve dendësia e tyre reduktohet.  Tek gratë, pas menopauzës, reduktimi I dendësis së kockës është 5-10 herë më I shpejtë, si rezultat i çekuilibrimit të hormonit të estrogjenit, progesteronit dhe glukokortikoideve (kjo sëmundje është më e zakonshme tek femrat).  Për këtë arsye, është vërtetë e rëndësishme në këtë periudhë aktive të jetës, skeleti të jetë sa më I shëndetshëm dhe më I fortë, ndërsa për të pasur kocka të forta është e rëndësishme marrja e kalciumit, magnezit, vitaminës D dhe  aktiviteti fizik I rregullt (lëvizje, ecje ).

Parandalimi

Ushimi për parandalimin e osteoporozës është i pasur me kalcium i cili ndikon në ruajtjen e balancimit të kalciumfosforit: peshku i vogël blu i detit, duhet të konsumohet komplet,  së bashku me kockat, më pas fruta të thata (arra, bajame, etj.) , produkte qumështi të fermentuara, perime me gjethe, si dhe lakër jeshile, e cila njihet si mbretëresha e kalciumit. Farat e susamit, brokula, djathi tofu, lakra e brukselit , të gjitha këto ushqime janë gjithashtu të pasura me kalcium. Lëngu i karrotës dhe lëngu i portokallit duhet të jenë gjithmonë pjesë e tavolinës tuaj për parandalimin dhe trajtimin e osteoporozës.

Absorbimi i duhur i kalciumit

Për të ruajtur kalciumin në kocka dhe tek dhëmbët, tek indet e buta dhe rreth nyjeve, është e nevojshme sasia e mjaftueshme e magnezit. Edhe pse janë të kundërta përsa i përket ndikimit të tyre në organizëm, magnezi dhe kalciumi veprojnë së bashku, si rezultat i gjendrave paratiroide, si dhe për shkak të balancit të tyre me fosfor. Edhe pse përqëndrimi i magnezit është i ulët, përqëndrimi i kalciumit duhet të rritet në mënyrë që të përmirësohet balancimi, dhe absorbimi i kalciumit arrin tek kockat dhe dhëmbët.  Prandaj është shumë e rëndësishme që të ruhet shëndeti i gjendrës tiroide dhe paratiroide. Kujdes të veçantë duhet të tregojnë personat të cilët ushqehen me kryesisht me ushqime të rafinuara. Kokrrat e drithrave ( të përgatitura siç duhet , duke i njomur), bishtajat, frutat e thata, havjari, perimet me gjethe, limoni, angjinarja – të gjitha këto janë ushqime të pasura me magnez.  Lakra gjithashtu përmban pishë, e cila rrit nivelin e hormonit të estrogjenit, dhe është pikërisht kjo, ajo e cila i ruan kockat.

Vitamina D

Vitamina D e cila është e rëndësishme për metabolizmin e kalciumit dhe fosforit, orgnizmi i njeriut e prodhon vetë atë, me anë të marrjes së rrezeve të diellit. Kjo vitaminë është tepër e rëndësishme pasi pa të, kalciumi nuk mund të absorbohet  apo nuk mund të kalojë nga zorra në gjak,  dhe nëse kalciumi nuk është i mjaftueshëm në gjak, atëherë nuk do të jetë i pranishëm tek kockat.  Por qëndrimi në punë, në ambiente të mbyllura, të jetuarit në  ambiente të mbyllura, si dhe shmangia e konsumit të yndyrës e cila është e pasur me këtë vitaminë, të gjitha së bashku kontribuojnë në deficitin apo mungesën e vitaminës D. Vaji i peshkut, verdhëza e vezës, salmoni, harenga, mëlçia e viçit, spinaqi, rrepa, karrota, kërputhat champingnon, janë ushqime të pasura me kalori dhe vitaminë D. 

Shpërndaj